Kispen 108: Tasik

“Eh, peliknya.”

“Apa yang pelik?”

Langkah Nana dan Megan terhenti. Sambil tercungap-cungap, mereka kesat dahi dan leher lencun keringat. Jelingan pengunjung ke arah baju T dan seluar trek mereka yang mencengkam tubuh langsung tak dipedulikan.

“Cuba kau tengok kat hujung sana,” Nana tuding jari pada seorang tua sekitar 70-an yang duduk tegak di bangku kayu. Dia merenung muka tasik. Kaku.

“Kenapa? Looks normal to me,” Megan sudah bersedia sambung larian. Baru dua kali mereka mengelilingi trek larian tasik itu.

“Kau ni memang tak alert. Kita joging kat sini tiap-tiap minggu. Takkan kau tak perasan, pakcik tu duduk dengan wife dia. Pegang tangan. Lepak sampai pukul 9:00, lebih kurang.”

Oh, I know. My mom pernah cerita, diorang memang duduk kat situ since forever. Semua orang kat sini macam dah tau. Kalau hari Ahad, no one even dare to sit there.”

“Tapi mana wife dia?”

“Beli air kot. Whatever. Jom. One more lap. You have a date lepas ni. Jangan lupa.” Megan kuak lengan. Biar otot teregang sebelum larian disambung.

Dua sahabat kembali berlari-lari anak. Sebaik sahaja melintasi bangku lelaki tua itu, Nana memperlahankan langkah.

“Sorang je hari ni, pakcik? Makcik mana?” Nana pamer senyuman paling manis. Dia sedar Megan sedang mengeluh di belakang.

Lelaki tua itu terbatuk kecil. Tongkat yang disandar di bangku dicapai.

“Tu,” hujung tongkat dituding ke arah tasik.

Advertisements

One thought on “Kispen 108: Tasik”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s